Jeżeli nie macie ochoty po raz kolejny piec mięsa od szynki, zróbcie z niego zrazy. Z pewnością będzie to ciekawe urozmaicenie dla waszej rodzinki, zwłaszcza kiedy podasz je z kaszą, którą w wielu domach tak rzadko się już spożywa.
Potrzebne składniki to:
- 1 kg mięsa od szynki
- 15-20 dag boczku wędzonego
- kasza
- olej
- 1-2 cebule
- 3-4 ogórki
- mąka
- sól, pieprz, słodka papryka
- ziele angielskie, liść laurowy
- wykałaczki
Formuła jest bardzo podobna do gulaszu – w zasadzie większość mięs w sosie przygotowuje się podobnie. Zatem zaczynamy od umycia naszego kawałka mięsa i osuszenia go. Następnie kroimy go w plastry w poprzek włókien. Nie przesadźcie by były za cienkie, gdyż mięso od szynki jest dosyć suche co mogłoby spowodować po rozbiciu „rozłażenie” się go. Kiedy mamy już gotowe rozbite kotleciki, zabieramy się za ich przyprawianie – klasycznie szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki z obu stron.
Kroimy boczek w paseczki (niestety mój nie był za wysoki, przez co do każdego kotlecika będą wkładała do zawinięcia po dwa kawałki).
Kroimy wzdłuż ogórki, by uzyskać nie za grube paseczki – powinny być podobne grubością do paseczków boczku.
Układamy je na kotleciku i zawijamy w rulonik, który na końcu zabezpieczamy przed rozwinięciem wykałaczką. Obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.
W czasie kiedy obsmażają nam się nasze zraziki, obieramy i szatkujemy cebulkę na tzw. piórka – tj. na pół i w cieniutkie plasterki (by nie przytłoczyła naszego dania). Kiedy zrazy będą już obsmażone na jasno-złoty kolor, na tej samej patelni podsmażamy cebulkę.
W garnku gotujemy trochę wody z paroma kuleczkami ziela angielskiego (3-4) i liśćmi laurowymi (3-4). Można wsypać też parę kuleczek czarnego pieprzu. Układamy w nim obsmażone zrazy i podsmażoną cebulkę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Jeżeli lubicie bardzo gęsty sos, możecie go zagęścić odrobiną mąki – jednak ten nasz nie jest bardzo wodnisty, dzięki temu że zrazy obtaczaliśmy w mące. Jeżeli uznacie, że sosu jest za mało – dolejcie jeszcze trochę wody do garnka.
Zrazy z mięsa od szynki są pysznie kruche i chude. Boczek z ogórkiem w środku dodają im pikanterii. W połączeniu z kaszą polaną sosem – danie pierwszoligowe 🙂
Tagi: cebulka, zrazy
Kamila: To ciasto wygląda rewelacyjnie :-) Palce lizać. Gratuluję pięknego i z...
Kasia KB: Właśnie jesteśmy z rodziną po degustacji. Zrobiłam dokładnie wg przepi...
Paula: Ja za to rozwalkowalam ciasto i dodałam do środka ser i szynkę, kolej...
Kasia: Super pojemniki muszę mieć podobne :)...
#SELFIE💖: Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę wypróbować. A czy proszek do piecze...