Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Jeżeli do tej pory żyliście w przekonaniu, że to coś trudnego – to pozwólcie, że wyprowadzę was z błędu. Nie ma chyba nic prostszego 🙂 Rozpływają się w ustach, przepięknie pachną. Na przygotowanie poświęcicie maksymalnie 30-40 minut. Kolejnym atutem są składniki, prawdopodobnie obędzie się bez wychodzenia z domu 🙂





Potrzebne składniki:

  • 170 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru kryształ
  • dżem

Masło o temperaturze pokojowej miksujesz razem z cukrem i żółtkami. Następnie dosypujesz mąkę i mieszasz. Wyrzucasz całość na blat lub stolnicę i wyrabiasz ciasto. Jeśli uznasz, że jest zbyt miękkie, wstaw na trochę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190’C. Ciasteczka formuj jak kluski śląskie, tj. kuleczki o średnicy około 3 cm, które następnie delikatnie spłaszcz w dłoni, zrób dziurkę palcem i wsadź do niej dżem. Ja za drugim podejściem pobawiłam się w dorobienie ozdobnych rowków wykałaczką (wtedy zajmuje to więcej czasu 😛 ).

Układaj na blasze wyściełanej (najlepiej) papierem do pieczenia. Piecz, aż  się zarumienią, czyli około 15-20 minut. Uważaj, by nie spalić, bo w momencie pod koniec pieczenia ciemnieją.

Ważne!: Podawaj jak już ostygną bo ciepłe są bez smaku 🙂

Smacznego!

Tagi: ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

2 odpowiedzi to Ciasteczka maślane

  1. Tylko mi smaku narobiłaś tymi ciasteczkami 🙂

    Odpowiedz
  2. Nemi pisze:

    Porywam kilka!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *