Jeżeli do tej pory żyliście w przekonaniu, że to coś trudnego – to pozwólcie, że wyprowadzę was z błędu. Nie ma chyba nic prostszego 🙂 Rozpływają się w ustach, przepięknie pachną. Na przygotowanie poświęcicie maksymalnie 30-40 minut. Kolejnym atutem są składniki, prawdopodobnie obędzie się bez wychodzenia z domu 🙂
Potrzebne składniki:
- 170 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g cukru kryształ
- dżem
Masło o temperaturze pokojowej miksujesz razem z cukrem i żółtkami. Następnie dosypujesz mąkę i mieszasz. Wyrzucasz całość na blat lub stolnicę i wyrabiasz ciasto. Jeśli uznasz, że jest zbyt miękkie, wstaw na trochę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190’C. Ciasteczka formuj jak kluski śląskie, tj. kuleczki o średnicy około 3 cm, które następnie delikatnie spłaszcz w dłoni, zrób dziurkę palcem i wsadź do niej dżem. Ja za drugim podejściem pobawiłam się w dorobienie ozdobnych rowków wykałaczką (wtedy zajmuje to więcej czasu 😛 ).
Układaj na blasze wyściełanej (najlepiej) papierem do pieczenia. Piecz, aż się zarumienią, czyli około 15-20 minut. Uważaj, by nie spalić, bo w momencie pod koniec pieczenia ciemnieją.
Ważne!: Podawaj jak już ostygną bo ciepłe są bez smaku 🙂
Smacznego!
Tagi: ciasteczka, dżem
Tylko mi smaku narobiłaś tymi ciasteczkami 🙂
Porywam kilka!