To już drugi przepis na ciasto z rabarbarem, który pojawia się na blogu. Dostałam z pewnego przepisu i muszę przyznać, że po dopracowaniu wzorku na wierzchu ciasta, będzie to jedno z naszych ulubionych, domowych ciast w rabarbarowym okresie.
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 kostka dobrej margaryny
- 10 dag cukru kryształ
- 8 dag cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 1 kg rabarbaru (może być trochę ponad)
- 10 dag cukru kryształ
- 8 dag cukru waniliowego
- trochę cukru pudru do posypania z wierzchu
Wszystkie podane wyżej składniki na ciasto razem ze sobą zagnieść i podzielić na dwie części.
Jedną połową wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą.
Ciasto pozakłuwać widelcem by mogło „oddychać” podczas pieczenia.
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w kostkę na mniejsze kawałki.
Zasypać go cukrem i wymieszać.
Wyłożyć na ciasto, a z pozostałego ciasta albo uformować wałeczki i położyć je na wierzch.
Piecz całość w temperaturze 190’C przez około godziny góra-dół.
Na koniec, kiedy już ostygnie, posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem wyszło bardzo dobre, kwaskowe, a nie słodkie, przesłodzone. W sam raz nadaje się na deser w ciepłe i upalne dni.
Ela: przydatne informacje, z pewnością mi się przydadzą :)...
Olka: Uwielbiam takie ciasta! :)...
Karol: Nie no, łosoś prezentuje się znakomicie :). Łososia jeszcze nie wędził...
Monia: Uwielbiam ciasta czekoladowe, a zwłaszcza te z dodatkiem kawy :) LOve ...
Colorful: Czy mleko można zastąpić olejem?...