Spaghetti z mozzarellą

Została mi w lodówce jedna kulka mozzarelli, dlatego zrobiłam danie obiadowe na szybko. Moja córeczka jak i mąż bardzo lubią makaron, dlatego często ląduje na naszym stole. Polecam zapracowanym, którzy muszą na szybko coś wyczarować!

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli
  • około 40 dag mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki lub około 15 pomidorków koktajlowych lub około 5 dużych
  • 5 ząbków czosnku
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Zaczynamy od wstawienia w dużym garnku wodę na makaron, którą lekko solimy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę. Pomidorki parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jeśli używamy puszki, to tylko ją otwieramy 😉 Kulkę mozzarelli kroimy również w kostkę.



Wszystkie składniki mamy już przygotowane i gotowe do dalszej obróbki.

szykujemy-skladniki

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym najpierw podsmażamy cebulkę aż do jej zeszklenia. Dokładamy mięso mielone i podsmażamy do momentu, aż nie będzie już różowe – w trakcie lekko solimy. Potem dorzucamy pomidorki i lekko dusimy na małym ogniu. Następnie dorzucamy czosnek.

Przyprawiamy ulubionymi przyprawami – ja oprócz pieprzu uwielbiam do tego typu dań stosować oregano i bazylię.

podsmazamy

W trakcie do wrzącej wody wrzucamy makaron z 1 łyżką oleju i gotujemy do miękkości wg. czasu podanego na opakowaniu.

Gdy makaron będzie już dobry, odcedzamy go z wody i do garnka, w którym się gotował, wrzucamy pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aby rozpuściła się obklejając makaron. Robimy to na małym ogniu. Następnie dorzucamy całą zawartość z patelni i mieszamy trzymając jeszcze trochę na ogniu, aż całość pokryje się sosem. Możecie wykonać również tą czynność na odwrót, zaczynając od sosu, a kończąc na mozzarelli.

mieszamy

Spaghetti z Mozzarellą

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *