W odstępstwie od słodkości pojawiających się w dużej ilości w ostatnim czasie, coś dla aktywnych, ale nie tylko 🙂 Smaczne, proste drugie danie na bazie makaronu, na które przepis znalazłam w jednym z magazynów dla biegaczy.
Składniki:
- około 8 porów
- kartonik śmietanki 30%
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach (ewentualnie rozdrobnionego) w oleju
- 1 średnia cytrynka (sok z niej)
- pęczek natki pietruszki
- ser parmezan lub pecorino do posypania
- 400 gram makarony tagliatelle
- papryka słodka i ostra w proszku do przyprawienia
Myjemy pory i odcinamy zielone części, których nie będziemy używać. Białą część każdej pory kroimy w talarki lub półtalarki (jak wolicie).
Na dość dużej patelni rozgrzewamy olej odciśnięty z puszek z tuńczykiem i na nim podsmażamy nasze pokrojone pory. Kiedy zmiękną, dodajemy tuńczyka i całość polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Całość mieszając razem podsmażamy.
W międzyczasie wstawimy wodę na makaron – lekko osoloną.
Do por z tuńczykiem dolewamy śmietanę i dość obficie przyprawiamy paprykami w proszku – całość dalej smażymy co jakiś czas mieszając – już pod przykryciem.
Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i sos porowo – tuńczykowo – śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i całość mieszamy dodając poszatkowaną natkę pietruszki.